Ping-pongul unește malurile Nistrului

Publicat de user pe

Cotidianul Naţional Independent TIMPUL din 16 mai 2008

În anul trecut, la Chișinău a fost creată Alianța “Sănătatea și Cultura Copiilor”,  în baza a opt organizații obștești, federații și cluburi sportive, care implimentează programe de promovare a sportului în mediul copiilor și tineretului. Imediat după ce a fost numit în funcția de președinte al alianței, Vasile Nagornâi, care este și directorul Asociației Obștești pentru Copii (AOC) «Apollo», a și trecut la organizarea unui program concret de acțiuni. Debutul activității în luna aprilie 2007, l-a constituit  turneul international de taekwondo, versiunea ITF, cu genericul  “Sportul contra drogurilor”. Iar anul trecut, de Hramul capitalei, a  fost organizat o acțiune demonstrativă,  întitulată sugestiv  “Frumusețe, sănătate, sport“. 

În luna februarie curent, AOC «Apollo», împreună cu  asociația obștească  «LuRenOm»  au organizat prima ediție a turneului la tenis de masă  “Nistru” cu participarea copiilor din orașele Chișinău,  Grigoriopol și Dubăsari.  Recent,  profitând de vacanța pascală a elevilor, organizatorii au desfășurat turneul  “Nistru-2”. Din păcate, programele de învățământ de pe cele două maluri ale Nistrului diferă,  a remarcat pentru TIMPUL Vasile Nagornâi, astfel că perioada de vacanță a chișinăuienilor nu coincide cu cea a nistrenilor. În aceste condiții, regiunea din estul republicii a fost reprezentată de doar o echipă din Grigoriopol, în component redusă. La evenimentul găzduit de Palatul de cultură al feroviarilor  au participat aproape 50 de sportivi, care s-au bucurat din plin de surprizele organizatorilor, inclusiv un prînz gustos, o masă dulce la final și o excursie prin Chișinău pentru oaspeții din Grigoriopol.

Datorită susținerii din partea Misiunii OSCE, care și-a asumat majoritatea cheltuielilor de organizare, și a companiei Orange, învingătorii au primit cadouri de preț, între care telefoane mobile.  Următorul turneu de acest gen este preconizat în perioada vacanței școlare de vară, urmând a participa mai mulți elevi și oaspeți de pe ambele maluri ale Nistrului. La 21-24 mai  va fi organizat un turneu open la trei probe de gimnastică, rezervat  copiilor și adolescenților  din sectorul Ciocana al capitalei și din regiunea trasnistreană.

În viitorul apropiat, alianța intenționează să organizeze un campionat de mini-fotbal al echipelor  de cartier, precum și  un concurs de creație  pentru copii și tineret cu genericul  “Sportul – imaginea păcii“. Ultima acțiune include pictarea grafică și cromatică a asfaltului, zidurilor și altor suprafețe. Anterior, aceste evenimente erau organizate sub egida  AOC «Apollo».

Categorii: Arhiv

0 comentarii

Lasă un răspuns