Crearea și dezvoltarea Asociației Obștești pentru Copii „Apollo“
Anii 1991-1992. Sala de pregătire fizică generală de pe adresa Mircea cel Bătrân 17 a fost lichidată în legătură cu reorganizarea gospodăriei comunale, care a condus la închiderea majorității cluburilor de adolescenți din oraș. În aceste condiții, instructorii și entuziaștii sportului au transportat impresionantul utilaj sportiv, inclusiv halterele mari și mici în incinta edificiului de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, 26/3. Demarează lucrările pentru inaugurarea în această locație a unui centru de cultură fizică – unicul în raion în acea perioadă de timp.
1993. Executivul raionului Nistrean și Direcția Locativ-Comunală (ПУЖКХ) eliberează permis pentru inaugurarea sălii de pregătire fizică generală în incinta sediului de pe adresa: Mircea cel Bătrân 26/3. Cu eforturile entuziaștilor modului sănătos de viață, această încăpere se reutilează și se adaptează la condițiile de practicare a educației fizice și a sportului. Se inaugurează grupe de gimnastică atletică și de pregătire fizică generală, precum și grupe de sănătate pentru copii și adulți.
1994. Secțiile sportive de gimnastică atletică și de pregătire fizică generală, dar și grupele de sănătate sunt frecventate deja de peste 100 de oameni; este procurat utilaj și inventar suplimentar. Sunt depistați și căutați antrenori entuziaști pentru activitate la locul de trai.
1995. Sunt deschise secții sportive de karate-do și taekwon-do, iar numărul total al celor care practică sportul aici s-a majorat până la 160 de persoane.
1996. La doleanțele tineretului, se deschid secții de aerobică, yoga, tenis de masă. Sediului îi este acordat statutul de Complex sportiv „APOLLO“. Numărul de practicanți ai sportului atinge cifra de 200 de persoane.
1997. În legătură cu reorganizarea gospodăriei locative (sub jurisdicția căreia se afla sediul), Complexul sportiv trece la sistemul de autofinanțare completă. Astfel, reparația anuală, amenajarea teritoriului adiacent, procurarea inventarului, achitarea serviciilor comunale și altor cheltuieli se achită din contul ajutorului sponsorilor și ale cotizațiilor de membru.
1998. În incinta complexului își perfecționează măiestria sportivă deja peste 250 de persoane. Suprafețele ocupate nu îi pot găzdui pe toți doritorii de a se ocupa în secțiile și grupele sportive de la „APOLLO“. Se efectuează reparația capitală și o reconstrucție. Sunt căutate încăperi suplimentare în sectorul Ciocana. Pe adresa Primăriei Capitalei sunt expediate un șir de adresări cu rugămintea de a acorda încăperi suplimentare pentru extinderea activității de practicare a exercițiului fizic.
1999. Copiii și adolescenții care frecventează secțiile sportive, participă cu succes la diferite competiții, concursuri, serbări. Contingentul de vizitatori depășește cifre de 300 de persoane.
2000. Deoarece contingentul de participanți este constituit din copii, adolescenți și studenți, conducerea complexului sportiv „APOLLO“ a decis să redenumească denumirea instituției în Asociația Obștească pentru Copii „APOLLO“.
2001. În cadrul AOC „Apollo“ funcționează opt secții sportive. Iar în perioada de vară, se practică, suplimentar, fotbalul, tenisul de masă și șahul. În activități sunt implicați peste 350 de persoane, inclusiv 90 fac sport gratis sau în regim privilegiat.
2002. Pe adresa Primăriei municipiului Chișinău sunt expediate repetat scrisori cu rugămintea de a fi acordate încăperi și loturi de pământ suplimentare pentru amenajarea acolo a unui stadion, terenuri de fotbal și alte edificii sportive. Conducerea AOC „Apollo“ colaborează cu Departamentul Educație, Tineret și Sport, beneficiind, în condiții contractuale, de spațiile grădinițelor de copii și a școlilor.
2003. A fost încheiat un contract cu Primăria municipiului Chișinău privind arenda încăperii de pe adresa Mircea cel Bătrân, 26/3. AOC „Apollo“ colaborează activ cu alte instituții obștești, federațiile sportive, Departamentul Educație, Tineret și Sport, Departamentul Protecției Drepturilor Copilului și altor organizații. Copiii și adolescenții din familiile nevoiașe și cu venituri reduse frecventează secțiile sportive gratuit sau în condiții privilegiate. Numărul copiilor și adolescenților care ne vizitează a depășit cifra de 400.
2004. Utilajul sălii este renovat în proporție de 80 la sută, este procurat și instalat un sistem modern de aerisire și de încălzire a încăperilor. În urma adresărilor multiple la Primarul general al Capitalei, lotul de pământ atașat la complexul sportiv este acordat lui AOC „Apollo“ pentru utilizare, respectiv pentru crearea acolo a unui centru de sport și sănătate.
2005. AOC „Apollo“ primește un certificat „cu privire la activitatea socială utilă“. Despre succesele tinerilor sportivi și performanțele organizației relatează asemenea publicații, precum „Комсомольская правда“, „Timpul“, „Tara“, „Время“, „Спорт курьер“, „Бизнес Элита“ și altele. Sunt prezentate materiale și la televiziune.
2006. AOC „Apollo“ inaugurează și desfășoară un șir de concursuri, campionate, festivaluri și evoluează la diverse acțiuni municipale și de sector. Printre acestea distingem Concursul raional de creație a copiilor (exprimare în grafică și culori, desenarea suprafețelor), dotat cu premiile AOC „Apollo“ cu sloganul „Sportul este o lume“; Campionatul de mini-fotbal rezervat echipelor de cartier din sectorul Ciocana, dotat cu trofeul Cupa AOC „Apollo“; turneul internațional de taekwon-do pentru copii cu sloganul „Sportul contra drogurilor“, sărbătoarea raională „Frumusețe, sănătate și sport“, precum și alte concursuri și competiții cu invitarea copiilor și adolescenților din Transnistria și din statele vecine.
2007. În luna februarie a acestui an AOC „Apollo“ a fost primită în Confederația Organizațiilor non-guvernamentale a Republicii Moldova.
Peste o lună, cu eforturi conjugate în domeniul propagării și popularizării modului sănătos de viață, a culturii fizice și sportului, este creată Alianța „Sănătatea și cultura copiilor“, în care au fost incluse clubul „IU-SIN“ – taekwon-do, federația „ASHIHARA-KARATE“, Asociația Obștească pentru Copii „YANTRA“, Organizația Obștească „Izvorul Moldovei“, Organizația Obștească „LuRenOm“ și Asociația Obștească pentru Copii „Apollo“.
După mulți ani de căutare a unui investitor pentru construcția unui complex de cultură fizică pe lotul de pământ acordat AOC „Apollo“, a fost încheiat un contract cu compania de construcții Supersonic SRL și începută construcția unui centru de sport și sănătate într-un complex cu spații locative, pe adresa bd. Mircea cel Bătrân 26/3.
2008. AOC „Apollo“ desfășoară campionate și concursuri interne. În cadrul Alianței „Sănătatea și cultura copiilor“, prezidată de AOC „Apollo“, este organizată și desfășurată ediția ordinară a Campionatului echipelor de cartier la mini-fotbal. Cu susținerea misiunii OSCE în Moldova sunt organizate trei turnee deschise „Nistru“ ale Campionatului municipal, printre amatorii de tenis de masă, cu participarea echipelor din stânga Nistrului și din Casele de Copii. La baza sportivă a AOC „Apollo“ este desfășurat un Campionat deschis la triatlon atletic.
2009-2010. Se împlinesc două decenii de când activăm în sectorul Ciocana! Este în creștere popularitatea AOC „Apollo“ în mediul adolescenților. Datorită colectivului AOC „Apollo“ și membrilor săi, antrenorilor, voluntarilor, entuziaștilor modului sănătos de viață, despre noi se cunoaște nu doar în sectorul Ciocana și municipiul Chișinău, dar și peste hotarele Capitalei și republicii. Potrivit orarului, activează sistematic secțiile și grupele sportive. Copiii și Adolescenții participă la concursuri și competiții. Cei mai buni sportivi ai AOC „Apollo“ participă la campionate de cel mai diferit nivel. Colaborând fructuos cu federațiile sportive, organizațiile obștești, instituțiile de stat și sponsorii, AOC „Apollo“ atrage în secțiile sale sportive și grupele de sănătate, un număr tot mai mare de tineri.
2011. Sportivii AOC „Apollo“ participă activ la campionatele și turneele din Republica Moldova, dar și la competițiile internaționale. Este vorba despre sportivii care au crescut în sala „Apollo“, mulți dintre care, în prezent, își transmit experiența și măiestria copiilor și adolescenților. Multiplul premiant și participant la Mondialele de taekwon-do și poliatlonul sportiv-militar – Veaceslav Postică, de șase ori campioană a Moldovei, premiantă a turneelor internaționale, participantă a Campionatelor Mondiale de Ashihara-Karate – Anastasia Iavorschi, învingător al turneelor internaționale, multiplu campion al Republicii Moldova, premiant al „Cupei Nistrului“, și a competițiilor Strong Man – Rodion Sucman, campion național la powerlifting, maestru în sport la atletism – Victor Bogatov și alți mulți tineri talentați se pregătesc acum în secțiile noastre sportive. La baza sportivă a AOC „Apollo“ se pregătesc pentru noi performanță membrii selecționatelor Republicii Moldova de atletism și natație, de asemenea continuă selectarea gratuită ale copiilor din familiile nevoiașe. În acest an, în comun cu Organizația Obștească „Izvorul Moldovei“ și Departamentul pentru protecția drepturilor copilului (director Svetlana Chifa), este realizat primul proiect-pilot de gen din oraș, unde copiii și adolescenții se ocupă gratis în secțiile sportive (str. Titulescu, 61). Conducerea AOC „Apollo“ împreună cu autoritățile publice locale continuă să caute noi locații pentru deschiderea sălilor de sport..
0 comentarii